Syksy on suosikkivuodenaikani. Syksyllä kaupunki herää taas eloon ja tuntuu, että elämässä alkaa taas uusi aika. Uuteen alkuun liittyy myös elämäntaparemontti, näin ainakin aikakausilehtien mukaan. Liiku! Nuku kunnolla! Syö hyvin! Paitsi että nykyisin ei kehoteta syömään hyvin, vaan oikein.
Ruoka on hiljalleen hivuttaututunut elämämme keskiöön. Enempää puhumatta sen roolista taloudessa, tai sen määrän epätasaisesta jakautumisesta, ruuan rooli näyttäisi olevan yhä suurempi arjessamme. Media suorastaan pursuaa ruokaohjeita ja ruokavalioita. Ruoka ei ole enää vain polttoaine ja nautinto, se on uskonto.
Toiset vannovat proteiinin nimeen, toiset kumartavat raakaruualle, ja kaikkea siltä väliltä. Ruoka tuottaa myös asenteita. Kasvissyöjän mielestä lihansyöjä on välinpitämätön, luomuruokaintoilija pitää mikroaterian valitsevaa tietämättömänä. Arvostelemme ja kategorioimme ihmisiä sen perusteella, mitä he syövät, aivan kuten teemme johtopäätöksiä ihmisistä heidän uskomustensa mukaan.
Ruoka on se yksi asia, mitä voimme kuvita hallitsevamme muuten kaoottisessa ajassamme. Varsinkin koulutetuille, uraa tekeville ihmisille oikeanlainen ruoka on tärkeää, ja tarpeeksi vähäinen syöminen saa kuvittelemaan, että ruoka tai sen tarve ei ohjaa elämäämme. Paradoksaalista on, että emme ikinä voi hallita ruokaa, se on elämän välttämättömyys. Ruoka on oikeastaan ainut todellinen syy esimerkiksi tehdä töitä, ruoka on se, joka pitää meidät hengissä.
Olen ollut varsinainen ruokanatsi itsekin. Edelleenkin laitan alusta alkaen ruuan, mutta lähinnä siksi, että nautin siitä. Arvostan puhdasta ruokaa, mutta ymmärrän, että joskus vaan väsyttää niin paljon, että einesmaksalaatikon nappaaminen on vaihtoehto. Se ei tee heikompaa ihmistä, vaan itse asiassa ihmisen, jota ruoka ei todellakaan hallitse.
Ruokaan tulisi suhtautua rennosti. Joskus pitsan rasva ja karkin lisäaineet voivat lohduttaa, ja joskus on viisasta valita valmiiksi tehty ateria, jos sillä saa tarvitsemansa lepoajan. Vasta silloin, kun oppii rennon suhtautumisen ruokaan, siitä voi kasvaa todellinen nautinto.

 

Kolumni julkaistu Kotivinkissä 12.3.2014