Selailin tuossa aikani kuluksi kansalaisaloite.fi- sivuston tarjotaa. Yksi aloite koskee esimerkikisi Suomen kansallisvaltion lakkauttamista/ mahdollisuutta erota siitä. Ihan niin kuin se olisi ikinä mahdollista, kun ei edes kirkkoa ja valtiota saada erilleen. Suurinta osaa kansalaisaloitteita yhdistää niiden älyttömyys. Joko valmisteluun ei ole käytetty aikaa, vaaditaan esim. alueiden palauttamista Suomelle tai sitten aloitteiden touteuttaminen vaatisi tyyliin perustuslain muuttamista tai siihen verrattavia toimenpiteitä. Eli siis suurimman osan kohdalla aloitteista voi sano suoraa: Ei onnistu.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy aloitteiden kaatumiselle. Luuliko joku tosiaan tämän kansalaisaloitelain voimaan astuessa, että joku aloitteista hyväksyttäisiin. Lailla haluttiin vaan antaa polittiselle, kovaan ääneen valittavalle kansanosalle tunne, että heillä on jonkinlainen vaikutuskanava. Suoran demokratian väline. (vaikkakin kyseessähän on deliberatiivinen muoto, mutta suoran tyylisenä sitä markkinoitiin) Eduskunta tulee suurella, eli 100 prosentin todennäköisyydellä kaatamaan jokaisen aloitteen. Eihän laki mahdollista muuta kuin aloitteen tekemisen.

Niin paljon puhuttanut kannabiksen dekriminalisointia koskeva aloite on myös käynnissä. Tätä keskustelua on ollut lähinnä huvittava seurata. Itselleni on ihan sama myssytteleekö joku vai ei, omapa on aivokemiansa. Huvittavaa on se, että joku joka oikeasti polttaa pilveä ajaa tällaista aloitetta. Tajuatteko, minkä hintaista siitä teidän pilvestä tulis ja kuinka sen saanti rajottuis? Sen kaupalle kävis samallalailla kuin alkoholille. Siitä tulisi veronalaista, kallista ja tiettyinä aikoina myytävää. Sitten joutuisitte ostamaan pimeetä pilveä, ja varmaankin kalliimmalla. En usko, että aloitetta ovat allekirjoittamassa vain ne, joiden tekisi mieli kokeilla, mutta eivät viitsi, kun se on laitonta.

Nuo kaksi yllä mainittua aloitetta on niitä harvoja, jossa asioita pyritään vapauttamaan. Hassu jutuu, että suomalaiset aina valittavat, että kun kaikki on kiellettyä ja kaikkea säännellään. Siltikin useissa kansalaisaloitteissa halutaan lisää sääntöjä ja sääntelyä. Onhan niissä sääntelyehdotuksissa se puoli, että joku saattaa jopa vahingossa päästä eduskunnassa läpi.