Jatkuva jauhaminen ”haasteista” ja ”haasteellisuudesta” kyllästyttää. Elämä ei ole vaikeaa, mutta jotkin asiat ovat. Paskanjauhamista lässyttää haasteellisuudesta. Jos jokin asia on vaikea, niin se on vaikea. Esimerkiksi matematiikka oli lukiossa vaikeaa. Ei voida puhua haasteesta, koska en ottanut haastetta vapaaehtoisesti vastaan. Enkä myöskään voinut siis valmistautua siihen ennakkoon. Hammasta purren kävin pakolliset seitsemän kurssia matikkaa, eikä mitään jäänyt päähän. Jos joku nyt käskisi aseella uhaten derivoimaan, niin voin kertoa, että kuula tulisi kalloon. Haasteet valitaan. Vaikeat asiat vain purraan läpi ja ne tulevat eteemme, halusimme tai emme.

Eron yhteydessä käytetään sanaa vaikea. Ero tuntuukin olevan ainoa asia tällä hetkellä, josta selviytymistä ei pidetä haasteellisena, vaan vaikeana. Eikö ero juurikin ole haasteellinen, eikä vaikea? Se harvoin tulee täytenä yllätyksenä. Ne jotka sanovat eron tulleen täysin puun takaa a) joko valehtelevat itselleen tai b) ovat tunnevammaisia, koska eivät ole huomanneet asioiden olevan niin huonosti, että täytyy erota. Siis, koska ero on aavistettavissa ja ainakin toiselle osapuolelle valittavissa, siihen voi alkaa valmistautua. Eihän silloin voida puhua vaikeasta, vaan nimenomaan haasteellisesta.

Haaste ja muutos ovat positiivisesti värittyneitä ilmaisuja, joilla yritysjohto patistaa työntekijöitään antamaan yhä enemmän yhteiseksi (lue osinkojen) hyväksi. Nuo ilmaisut ovat työntyneet elämäämme ja nimeävät elämämme esteitä. Eikös olisi parempi sanoa vaikeita asioita vaikeiksi. Itse ainakin koen selvinneeni jostain suuremmasta, jos sanon selvittäneeni ”vaikean” asian ”haasteellisen” sijaan.  Haasteellinen kuulostaa tuossa vertailussa laimealta, ja ehkä se on tarkoituskin. Haasteellisen tehtävän selvittämisestä taputetaan selkään, vaikean selvittämisestä täytyy jo antaa kiitostakin.

Itse olen selvinnyt haasteellisesta erosta, joka toi muutoksen elämääni, parempaan suuntaan. Ero ei ollut vaikea, sillä kuten tiedetään, siihen on aikaa valmistautua, vaikka koko suhteen ajan. Töissä olen puolestani kohdannut vaikeita asioita ja ihmisiä. Olen selvinnyt niistäkin. Tätä vasten tarkasteltuna pidän itseäni parempana työntekijänä kuin puolisona. Vaikeuksien kautta voittoon, haasteiden kautta…ei mihinkää