”Kattokaa nyt! Eiks oo aika kauhee!” Näin totesi äiti varhaisteini-ikäisille lapsilleen, kun naispuolinen fitnesskilpailija käveli heidän ohitseen yleisötapahtumassa. Kommentti sinänsä ei ollut mitään uutta, mutta se pisti ajattelemaan. Jos nainen olisikin ollut lihava ja joku lapsista olisi sanonut: ”Äiti kato miten kauhee!”, olisi äiti mitä todennäköisemmin hiljentänyt nuoren ja moittinut moisesta epäkohteliaisuudesta. Niinpä, kaikkia muita vartalotyyppejä saa arvostella avoimesti, paitsi ”pullukoita”.

Olin nuorena hoikka, ehkä laihakin. Näinpä moni täti katsoi oikeudekseen kauhistella käsivarsiani ja ”törröttäviä” kylkiluitani. ”Ota vähän lisää pullaa, niin saat sinäkin vähän lihaa luiden ympärille.” Silloin vielä sanottiin lapsille noin. Nykyisessä lihavuuden riivaamassa yhteiskunnassa ei tarvitse pullaa enää tuputella, moni on syönyt sitä jo muutenkin yli omaan tarpeen. Nyt joku urputtaa, että lihavuus voi johtua sairaudesta, henkisistä vaikeuksista jne. Tiedoksenne, niin voi laihuuskin, ja siltikin sitä saa kauhistella kovaan ääneen.

Jokin aika sitten maailma vihdoin saavutti pisteen, jossa ylipainoisia on aliravittuja enemmän. Hieno homma! Miljardi ihmistä nääntyy nälkään ja toinen miljardi syö itsensä hengiltä. Siltikään lihavuudesta ei saa puhua. Televisio suoltaa ties mitä läskileiriohjelmaa, niin että ihmiset voivat kotisohvaltaan kauhistella, miten lihavia jotkut voivatkaan olla. Mutta ääneen sitä ei saa sanoa.

Ihanne ajatushan olisi, että kaikki olisimme terveitä ja normaalipainoisia. Tämä on kuitenkin silkka mahdottomuus, sillä keholla on jokaisena aikakautena ihanne, johon pyritään. Normaalipainoisuus ja terveys ei riitä. Olen ollut ikäni normaalipainoinen. Siitä huolimatta olen toisten mielestä välillä liian hoikka, liian lihaksikas, liian lyhytjalkainen, pitkäselkäinen tai jotain muuta epäsopivaa.

Kai se sitten vaan on niin, että lihaksia voi olla liikaa ja painoa liian vähän, ja siitä on myös hyvä huomauttaa. Mutta jos nyt on vaan mukavasti pyöreyttä, niin älä nyt käy lihavaksi haukkumaan luuviulu!